BLOG POST

De rol van de Product Owner in een Automation CoE

Marco Soesman
March 10, 2025

De Onmisbare Rol van de Product Owner in een Automation Team

In de snelle wereld van digitale transformatie speelt een Automation Center of Excellence (CoE) een sleutelrol in het maximaliseren van waarde voor de organisatie. Het succes van een Automation CoE staat of valt echter met de aanwezigheid van een sterke Product Owner (PO). Zeker in de beginfase van het opzetten van een Automation Team is de PO onmisbaar. Laten we dieper ingaan op de cruciale verantwoordelijkheden van deze rol en hoe deze bijdraagt aan een succesvolle implementatie van automatisering.

Optimaliseren van Waarde

Een van de belangrijkste taken van een Product Owner is het optimaliseren van de waarde die het Automation Team levert. Dit betekent dat de PO continu streeft naar het maximaliseren van de impact van automatisering op de organisatie. Dit begint bij het stellen van de juiste prioriteiten. Door gebruik te maken van methodologieën zoals Weighted Shortest Job First (WSJF) kan de PO epics prioriteren op basis van impact en haalbaarheid. Dit helpt niet alleen om snel tastbare resultaten te boeken, maar ook om de volwassenheid van zowel het Automation Team als de organisatie te verhogen.

In de beginfase van een Automation CoE is focus cruciaal. Het kan verleidelijk zijn om aandacht te schenken aan ‘could-haves’, maar het is essentieel om te starten met de belangrijkste zaken — de ‘must-haves’. Smart werken betekent hier het maken van strategische keuzes die gericht zijn op het snel leveren van waarde, zonder te verzanden in perfectionisme. Goed genoeg is goed genoeg.

Eigenaarschap over de Backlog

Als eigenaar van de backlog speelt de PO een centrale rol in het structureren en beheren van automationverzoeken. Dit gebeurt vaak met behulp van tools zoals Jira of Azure DevOps, waar de PO ervoor zorgt dat alle epics, user stories en taken helder en werkbaar zijn voor het team. Een duidelijke Definition of Ready (DoR) en Definition of Done (DoD), evenals scherp geformuleerde acceptatiecriteria, vormen de basis voor succesvolle opleveringen.

Het onderscheiden van must-haves van should-haves en could-haves is niet alleen een kwestie van prioritering, maar ook van het behouden van focus. Door duidelijke richtlijnen te stellen, geeft de PO autonomie aan het team, waardoor specialisten zich kunnen richten op innovatie zonder onnodige afleiding.

Het Verkopen van het Automation CoE

De Product Owner is niet alleen intern actief, maar heeft ook een belangrijke externe rol. Om het Automation CoE te laten floreren, moet de PO de organisatie in om het team en zijn waarde te promoten. Demo’s, presentaties en dashboards zijn krachtige tools om stakeholders te overtuigen van de impact van automatisering. Deze activiteiten zorgen niet alleen voor zichtbaarheid, maar ook voor een breder draagvlak binnen de organisatie.

Inzicht in Verdiensten

Een succesvolle Automation CoE laat niet alleen zien wat het doet, maar ook wat het oplevert. Het is aan de PO om de verdiensten van automatisering inzichtelijk te maken. Denk hierbij aan dashboards die resultaten tonen, zoals tijdsbesparing, verhoogde productiviteit en kostenreductie. Door deze gegevens smart te presenteren, helpt de PO niet alleen om vertrouwen op te bouwen, maar ook om de waarde van het Automation CoE continu te versterken.

Conclusie

De rol van de Product Owner in een Automation Team of Center of Excellence kan niet worden overschat. Van het optimaliseren van waarde en het beheren van de backlog tot het promoten van de automatiseringsvisie binnen de organisatie: de PO vormt de verbindende schakel tussen strategie en uitvoering. Door slim gebruik te maken van tools zoals Jira, agile werkmethoden te omarmen en te focussen op impactvolle resultaten, zorgt de Product Owner ervoor dat het Automation CoE een solide basis krijgt en een katalysator wordt voor innovatie en groei.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Marco Soesman
March 10, 2025