BLOG POST

De prijs van IT stilstand (is hoog!)

Rutger Mandemaker
October 9, 2024

De kosten van niets doen in IT zijn niet alleen gemiste kansen; het is een recept voor stagnatie en uiteindelijk veroudering. Verandering omarmen, investeren in automatisering en integratie, en de problemen van vandaag aanpakken zijn essentiële stappen naar het bouwen van een robuust en toekomstbestendig IT-ecosysteem. Uiteindelijk is stilstand nog steeds een keuze – maar is het een keuze die je organisatie zich echt kan veroorloven?

Veranderen is uitdagend. Daarmee geef je het veilige gevoel op van hetgeen je al kent. Daarom is het verleidelijk de status-quo te handhaven in een IT wereld die snel evolueert. Waar technologieën zich razendsnel ontwikkelen en de druk op systemen en infrastructuur exponentieel toeneemt. Met name hierom is niets doen vaak een dure keuze.

Je ziet het vast om je heen gebeuren, IT-teams die voortdurend bezig zijn met brandjes blussen en het aan elkaar knopen van noodoplossingen om de systemen draaiende te houden. Dit zijn symptomen van een chaotische en complexe IT-omgeving. Eén die je als het ware een spaghetti kan noemen. Door de verschillende lagen technologieën en applicaties die haastig met elkaar zijn verbonden over de jaren heen, om aan de directe behoeften en veranderlijke wereld te kunnen voldoen.

Vast houden aan de huidige stand van zaken, heeft effect op verschillende facetten binnen de organisatie:

  • Zinvolle inzichten verkrijgen is lastig door versnipperde data. Weloverwogen beslissingen kunnen niet worden genomen doordat systemen gescheiden zijn en data geïsoleerd is.
  • Vasthouden aan wat je kent, leidt tot gebruik van verouderde software met als gevolg een verhoogde kwetsbaarheid van de (IT-)organisatie. Verwaarloosde beveiligingsprotocollen stellen de organisatie bloot aan cyberdreigingen.
  • Handmatige, repetitieve taken zorgen ervoor dat het team zich niet kan richten op strategische initiatieven en innovatie. In plaats daarvan zitten ze vast met inefficiënte processen die middelen verspillen en productiviteit belemmeren.
  • De kosten stijgen naarmate verouderde systemen blijven bestaan. Zij worden duurder in onderhoud door verborgen kosten die zich na verloopt van tijd opstapelen.

De kosten van niets doen om deze problemen aan te pakken, zijn de gemiste kansen op innovatie, efficiëntie en concurrentievoordeel. Het negeren van IT-uitdagingen vandaag kan morgen aanzienlijke gevolgen hebben.

De Oplossing? Slimme IT-Automatisering en Integratie

Met automatiseringstools en -technologieën kunnen organisaties workflows stroomlijnen, handmatige fouten elimineren en de algehele efficiëntie verbeteren. Maar automatisering alleen is niet genoeg; naadloze integratie van je systemen is essentieel om de volledige voordelen van digitalisering te benutten. Door systemen te verbinden en data vrij te laten stromen, kunnen organisaties beter geïnformeerde beslissingen nemen en flexibeler inspelen op veranderingen.

Laten we bijvoorbeeld iets eenvoudigs nemen als wachtwoordresets. Hoewel het misschien triviaal lijkt, zijn volgens Gartner 40% van de helpdeskverzoeken gerelateerd aan wachtwoordresets. Bovendien schat Forrester Research dat elke reset gemiddeld $70 kost. Voor een organisatie met duizenden medewerkers kunnen deze kosten snel oplopen. Ondertussen besteden bekwame IT-professionals hun waardevolle tijd aan repetitief werk dat gemakkelijk geautomatiseerd kan worden.

Denk bijvoorbeeld verder aan taken zoals het starten en stoppen van services, het opschonen van schijfruimte, infrastructuurbeheer, en meer. Van dagelijkse taken tot cruciale operaties. Slimme automatiserings- en integratie-oplossingen kunnen deze problemen oplossen, zodat IT-teams zich nog meer kunnen richten op innovatie in plaats van “de winkel openhouden”.

Automatisering en Integratie als Langetermijnstrategie

Automatisering en integratie zijn niet slechts pleisters voor tijdelijke problemen; ze vormen een investering in de duurzame gezondheid en wendbaarheid van je IT-infrastructuur. Door de uitdagingen van vandaag proactief aan te pakken, kunnen organisaties hun systemen toekomstbestendig maken en zichzelf beter positioneren om zich aan te passen aan de voortdurende technologische veranderingen.

Neem incidentbeheer als voorbeeld. In plaats van reactief problemen aan te pakken, met alle vertragingen en downtime van dien, kan slimme automatisering en integratie continu monitoren, afwijkingen opsporen voordat ze zich voordoen, en incidenten zelfstandig oplossen zonder menselijke tussenkomst. Deze aanpak behandelt niet alleen de huidige behoefte, maar versterkt ook de infrastructuur van je organisatie voor de lange termijn.

Net zoals regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet investeringen zijn in je fysieke gezondheid, zijn slimme automatisering en integratie een investering in de gezondheid van de IT-infrastructuur van je organisatie. Hoewel het enige inspanning en initiële investeringen vereist, zijn de voordelen in termen van efficiëntie, veiligheid en schaalbaarheid vele malen groter dan de kosten van stilstand.

Klaar om de volgende stap te zetten?

Bij Novictus helpen we organisaties om klaar te zijn voor de toekomst door middel van slimme automatisering en strategische integratie. Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om efficiëntie en innovatie te stimuleren?

Plan een gesprek met ons.


📞 +31 (0) 850491535
✉️ info@novictus.nl

Rutger Mandemaker
October 9, 2024