BLOG POST

Je mensen draaien overuren, maar je processen niet – orchestration brengt balans terug

Adem Ozdemir
April 3, 2025

iPaaS (Integration Platform as a Service) heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de ruggengraat van enterprise automation. Wat begon als een manier om SaaS-applicaties met elkaar te verbinden, is inmiddels uitgegroeid tot een platform dat integratie én automatisering combineert. Maar nu dient zich een nieuwe stap aan: de transformatie van iPaaS naar het Enterprise Orchestration Platform (EOP).

‍‍Gebaseerd op het onderzoek van Massimo Pezzini, Workato Head of Research

“Een EOP maakt het mogelijk om mensen, systemen, AI-agents, apparaten en robots naadloos samen te laten werken.”

iPaaS begon als cloud-gebaseerde middleware, maar is inmiddels een volwaardige enterprise-oplossing geworden. De nieuwste generatie – ook wel iPaaS+ genoemd – biedt een cloud-native architectuur, low-code en AI-assistentie, modulaire opbouw en een sterke focus op governance. Toch is EOP meer dan een verbeterde versie van iPaaS. Het introduceert een paradigmawisseling. Waar iPaaS draait om integratie en automatisering, draait EOP om dynamische orkestratie. Het platform maakt het mogelijk om intelligente, autonome en adaptieve processen te bouwen, waarin AI en mens samenwerken op basis van context en doelen.

Figuur 1: Evolution from classic iPaaS, to “iPaaS+”, to Enterprise Orchestration Platform

Een cruciaal onderdeel van een EOP is de interne Marketplace. Dit is geen app store, maar een centrale plek waarin herbruikbare bouwstenen worden opgeslagen: van connectors en business rules tot complete UI-componenten, RPA-bots en AI-agents. Deze bouwstenen kunnen intern ontwikkeld worden, maar ook afkomstig zijn van externe partijen zoals ISV’s of implementatiepartners. Zo wordt kennis en technologie gedeeld binnen én buiten de organisatie.

Figuur 2: De EOP Building Blocks Marketplace

De marketplace dient drie doelen: governance, interne kennisdeling en externe integratie. Door inzicht te bieden in lifecycle, versiebeheer, eigenaarschap en kosten, wordt governance tastbaar. Teams kunnen sneller bouwen door bestaande componenten te hergebruiken. Partners kunnen makkelijker aanhaken op jouw ecosysteem.

Dankzij de cloud-native architectuur en het modulaire karakter van EOP’s, kunnen organisaties stap voor stap overstappen. Je hoeft niet alles tegelijk te gebruiken. Begin met datakoppelingen of procesautomatisering, en breid later uit met RPA, IDP of AI-functionaliteit. EOP’s bieden ook uitgebreide observability: realtime inzicht in processen, prestaties en afwijkingen – zowel technisch als functioneel.

Waar ligt de toegevoegde waarde van een EOP? Enerzijds ondersteunt het klassieke enterprise automation zoals applicatie- en datakoppelingen, B2B-integraties, API-management en IoT. Anderzijds maakt het nieuwe scenario’s mogelijk die eerder moeilijk of onmogelijk waren: hyperautomatisering, composable business en agentic orchestration.

Hyperautomatisering – of zoals Gartner het noemt, het BOAT-platform (Business Orchestration and Automation Technology) – draait om het elimineren van handmatig werk via technologie als RPA, IDP, decision management en AI. Hoewel BOAT een eigen categorie vormt, overlapt het functioneel sterk met EOP’s. In veel gevallen biedt een EOP zelfs een superset aan mogelijkheden ten opzichte van een klassiek BOAT-platform.

Figuur 3: Gartner BOAT model

Naast hyperautomatisering ondersteunt een EOP ook de zogeheten composable enterprise. Hierin worden applicaties en processen niet meer van de grond af ontwikkeld, maar gecomponeerd uit herbruikbare bouwstenen: API’s, events, AI-functies, UI-componenten en legacy-middelen. Dit noemen we een Application Composition Platform (ACP). Ook hier komt de kracht van EOP terug, want het is zowel een BOAT als een ACP.

Figuur 4: EOP voor composable business

Maar de meest vooruitstrevende toepassing van een EOP is misschien wel de ondersteuning van agentic dynamic process orchestration. AI-agents nemen hier beslissingen op basis van veranderende omstandigheden, doelstellingen en context. In plaats van vaste workflows bouwen analisten een portfolio van mogelijke acties (skills). AI bepaalt vervolgens – per gebeurtenis – wat de beste combinatie van acties is.

Figuur 5: AI Agent Dynamically Orchestrates Actions To Respond to Event E1.

Figuur 6: AI Agent Dynamically Orchestrates Actions To Respond to Event E2.

Het verschil met klassieke automatisering is fundamenteel. Daar definieer je vooraf het proces. In agentic orchestratie geef je de AI de kaders, doelen en acties, waarna deze zelf bepaalt wat er moet gebeuren. Zo kun je inspelen op uitzonderingen, variaties en onvoorspelbare situaties – denk aan klantvragen, klachten of complexe onboardingtrajecten.

Figuur 7: Voorbeeld van een actie georkestreerd via EOP

Een EOP speelt hierin een dubbele rol: het levert de acties en skills die de AI-agenten uitvoeren én biedt een veilig, schaalbaar en beheersbaar platform waarin deze agenten opereren. Hiermee wordt het een onmisbare bouwsteen voor organisaties die AI serieus willen toepassen.

De opkomst van EOP’s is onvermijdelijk. Maar hoe begin je als organisatie?

  • Op korte termijn (6–24 maanden) kun je starten met AI-enabled processen met lage complexiteit, je legacy-automatisering vervangen, en de democratisering van technologie ondersteunen met low-code en AI-tools. Zorg daarbij voor goed governance en ondersteuning.
  • Op lange termijn (12–36 maanden) bouw je een multidisciplinair enterprise orchestration team dat werkt over de grenzen van integratie en automatisering heen. Dit team maakt van het EOP het kloppend hart van je IT-strategie.

“Of je nu processen wilt versnellen, AI wilt integreren of legacy-systemen wil vervangen: het EOP is jouw fundament voor de komende jaren.”

Wil je weten hoe jouw organisatie klaar is voor een EOP-aanpak? Neem contact met ons op voor een maturity-scan of kennismaking.

Adem Ozdemir
April 3, 2025