BLOG POST

Workato Formules

Koray Sucu
October 9, 2024

Workato Formules zijn krachtige functies waarmee je gegevens binnen automatiseringen kunt manipuleren. Gebaseerd op de programmeertaal Ruby, stellen ze gebruikers in staat om data te transformeren, te filteren en te structureren voor specifieke bedrijfsprocessen. Of je nu werkt met tekst, datums of lijsten, Formules bieden flexibiliteit en controle over je dataflows.

Bekende Formules

  1. present?
    Controleert of een veld niet leeg is. Dit is essentieel voor validaties, bijvoorbeeld bij het verwerken van klantgegevens.
    Voorbeeld: order['customer_email'].present?zorgt ervoor dat het veld voor e-mail niet leeg is voordat een actie wordt uitgevoerd.
  2. length
    Retourneert de lengte van een string of lijst. Handig voor het tellen van items of het bepalen van de grootte van gegevens.
    Voorbeeld: items.lengthgeeft het aantal items in een lijst.
  3. downcase
    Zet alle letters in een string om naar kleine letters. Ideaal voor standaardisatie van gegevens zoals e-mailadressen.
    Voorbeeld: customer['email'].downcase


Minder Bekende Formules

  1. rjust
    Voegt tekens toe aan het begin van een string zodat deze een bepaalde lengte bereikt. Dit is nuttig wanneer je vaste lengtes nodig hebt, bijvoorbeeld voor referentienummers.
    Voorbeeld: '123'.rjust(5, '0')geeft 00123als output.
  2. split
    Breekt een string op in een lijst van woorden of tekens, gebaseerd op een delimiter. Dit is handig voor het verwerken van CSV’s of andere gestructureerde gegevens.
    Voorbeeld: 'apple,banana,orange'.split(',')geeft een lijst van drie items terug.
  3. capitalize
    Zet de eerste letter van een string om naar een hoofdletter, terwijl de rest van de string klein blijft. Dit wordt vaak gebruikt voor namen of titels.
    Voorbeeld: 'workato'.capitalize geeft Workato.

Werking in een Recipe

Stel dat je klantgegevens verwerkt waarin je namen moet corrigeren, e-mails moet standaardiseren en referentienummers moet formatteren. Je kunt de capitalize, downcase, en rjust formules combineren in een enkel Workato-recept:

Gegevens dat wordt meegegeven

Rubycode kopiëren

{
 'name' => customer['name'].capitalize,
 'email' => customer['email'].downcase,
 'reference_number' => customer['id'].rjust(6, '0')
}

De formules in een Workato recept

Deze combinatie zorgt ervoor dat de klantnaam netjes geformatteerd wordt, de e-mail correct is, en het referentienummer altijd zes cijfers heeft.

Het resultaat

Klaar om de volgende stap te zetten?

Bij Novictus helpen we organisaties om klaar te zijn voor de toekomst door middel van slimme automatisering en strategische integratie. Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om efficiëntie en innovatie te stimuleren?

Plan een gesprek met ons.


📞 +31 (0) 850491535
✉️ info@novictus.nl

Koray Sucu
October 9, 2024